Maak kennis met bij elkaar opgeteld ruim 100 jaar politieke kennis.

de 2 informateurs Remkes en Koolmees

De informateurs: we zien ze vaak in het nieuws maar wie zijn het eigenlijk en wat is hun taak in dit artikel gaan we inzoomen op Wouter Koolmees (D66) en Johan Remkes (VVD).

De taak van een informateur

Na de verkiezingen wil je een kabinet het hele proces van verkiezingen noem je een formatie, eerst heb je de verkenners die gaan met alle partijen praten. Je gaat steeds partijen als het ware uitsluiten, totdat je bij partijen komt die je in het kabinet wil hebben, dan is het de taak aan de informateur om met die partijen in gesprek te gaan (zoals u vast wel gehoord hebt: op de inhoud, zucht.) en het over problemen te hebben. Even een voorbeeld: het belastingstelsel, alle partijen zijn het er over eens dat dat moet veranderen, maar wat er moet veranderen en hoe dat moet veranderen daar zijn ze het nog niet over eens. De informateur kijkt dan ook of er partijen buitenvallen, dan kan een formateur ook kijken of die partij dan misschien toch niet mee kan doen in een kabinet. Soms is het ook de taak van de informateur om een concept-regeerakkoord te maken. Een concept-regeerakkoord is een plan wat er ongeveer in het echte regeerakkoord moet staan, dit jaar is het concept-regeerakkoord geschreven door Mark Rutte (VVD) en Sigrid Kaag (D66). Als een informateur klaar is met zijn werk bied hij een eindverslag aan bij de tweede kamer voorzitter. Dan is het de taak aan de formateur om kabinetsleden te benoemen, de formateur is meestal de minister president in het nieuwe kabinet. Maar nu gaan we vlug verder met het tweede deel van het artikel voordat we nog verder af gaan wijken.

Wouter Koolmees

Wouter Koolmees is geboren op 20 maart 1977 in Capelle aan de IJssel en heeft op het IJssel college gezeten waar hij eerst VMBO deed en daarna Havo. Uiteindelijk heeft hij de studie institutionele economie aan de universiteit in Utrecht, waarna hij als onderzoeker bij het Nederlands Economisch Instituut ging werken. Hij is woont samen met zijn vrouw in Rotterdam en heeft een zoon en een dochter. Zijn hobby’s zijn alle dingen die met Rotterdam te maken hebben. Daarna begon zijn politieke carrière, Hij werd in 2002 lid van de partij D66 en ging op het ministerie van financiën werken waar hij 2 functies gehad heeft. Vanaf 2010 is hij tweede kamerlid geweest voor D66. In 2010 won hij ook de prijs politiek talent van het jaar, uitgereikt door de parlementaire persvereniging. In 2017 beëindigde hij zijn functie als kamerlid om als minister van economische zaken en klimaat in kabinet Rutte III te gaan. In de tussentijd is hij nog meerdere keren vervangend vicepresident geweest. Ook is hij om precies te zijn 6 dagen verkenner geweest in deze formatie. Omdat de formatie zo stoef liep hadden ze wel zijn in een vrolijke lach en dus beëindigde minister Koolmees zijn ministerschap en werd de informateur als optimist van het kabinet. Weetjes: Wouter Koolmees heeft zijn haar paars geverfd toen het eerste paarse kabinet er kwam. Minister Koolmees heeft tijdens een van de ministerraden het kabinet tegengesproken en gezegd dat we kritische kamerleden nooit de mond mogen snoeren.

Johan Remkes

Johan Remkes (VVD) is op 15 juni 1951 geboren in zuidbroek (provincie Groningen). Hij deed de studie economie aan de Rijksuniversiteit te Groningen, Hij trouwde in 1984 met Nicolette Pinkster. Voor Johan Remkes begon zijn politieke carrière veel eerder hij was in 1975 al voorzitter van de JOVD (de jongerenorganisatie van de VVD) waar hij in 1977 mee stopte, om het even in perspectief te plaatsen: in dat jaar werd Wouter Koolmees, waar ik net over schreef, dus geboren. Hij werd vanaf 1978 raadslid van de gemeente Groningen en lid van de provinciale staten in Groningen, hij stopte 4 jaar later met zijn ambt als raadslid maar bleef nog lid van de provinciale staten tot 1993 en werd lid van de Tweede Kamer voor de VVD. Een jaar later, het was toen dus 1994, keerde hij terug in de gemeenteraad van Groningen. Vanaf 1998 werd hij staatsecretaris van volkshuisvesting , ruimtelijke ordening en milieubeheer. In de kabinetten Balkenende I,II en III was hij minister van binnenlandse zaken en koninkrijkrelaties, in het derde kabinet Balkenende kwam daar nog bestuurlijke vernieuwing bij, eind 2006 kwam hij weer in de kamer namens de VVD. Het jaar daarna werd hij geridderd als officier in de orde van de oranje nassau. Vlak voor de verkiezingen in 2010 gaf hij aan te stoppen in de kamer, hij werd commissaris van de koning (een commissaris van de koning houdt toezicht op de provincie ook adviseert hij gemeentes waar problemen zijn)  in Noord-Holland hij werkte door tot januari 2019. Hij werd waarnemend burgemeester van Den Haag en voorzitter van de commissie die het kabinet Rutte III adviseert over de problemen rondom stikstof. Hij stopte na een jaar met het waarnemend burgemeesterschap om als waarnemend commissaris van de koning in Limburg te gaan werken. 7 september 2021 heeft de VVD hem voorgedragen als nieuwe informateur, hij heeft veel ervaring dus zou een prima informateur moeten zijn, hij had de opdracht gekregen om een minderheidskabinet te gaan vormen. 1 oktober komt het bericht dat Emile Roemer (SP) de functie als commesaris van de koning van hem overneemt. Om de formatie wat vrolijkheid in te blazen wordt er voor gekozen om een tweede informateur te benoemen: Wouter Koolmees. Alsof al deze functies nog niet genoeg zijn is hij ook nog voorzitter van 6 commissies en lid van 2 commissies.

Heeft u vragen over de formatie of andere dingen in de politiek? Stel de vraag! En misschien maak ik er (op uw goedkeuring) een artikel van.

Advertentie

2 reacties

  1. Leuk weer om te lezen! Haal jij alle informatie van internet, of vraag je het aan de mensen (in dit geval informateurs) zelf? Leuke weetjes van meneer Koolmees 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s