Serie Nieuw Elan #3

Kabinet RutteIIII

Het kabinet zit er inmiddels al een poosje en ze hebben zelfs al een paar deuken opgelopen. Maar de nieuwe ministers, die kennen we nog niet zo goed. Ik moet u teleurstellen, als ik ze allemaal aan u voor ga stellen dan zijn we nog wel een poosje bezig, dus doen we alleen de ministers en staatsecretarissen die een moeilijk dossier hebben (toeslagenschandaal, uitkoop van boeren etc.), de mensen met een zogeheten hoofdpijndossier dus. Deze week: minister Christianne van der Wal (Natuur en stikstof), het werk van een staatsecretaris en staatsecretaris Aukje de Vries (Toeslagen en Douane).

Christianne van der Wal

Christianne van der Wal

Deze VVD-minister werd geboren in november 1973 te Oldenzaal. Ze deed Havo in Castricum en ging daarna in Diemen op de hogeschool de opleiding Facility Management. In 1997 ging ze aan de slag als projectleider bij Bureau Organisatie Bouwwezen, daarna heeft ze 3 jaar lesgegeven op het HBO en is ze weer een keer projectleider geweest. Haar politieke carrière begon in 2010, ze werd toen gemeenteraadslid voor VVD Harderwijk, dat heeft ze 4 jaar gedaan, daarna is ze namelijk wethouder geworden voor de VVD in Harderwijk. Ze heeft haar politieke carrière doorgezet, daarna is ze namelijk gedeputeerde (lid van provinciale staten) in Gelderland geworden. In kabinet Rutte 4 is ze nu al een paar maanden minister voor Natuur en Stikstof, ze heeft daarmee de moeilijke taak gekregen om boeren uit te kopen, dat houdt in dat zij bij de boeren moet gaan vragen of ze, tegen betaling van de overheid, willen stoppen met het werk als boer. Hoe eerder de boer stopt hoe meer geld hij krijgt, dit is een moeilijke taak en kost ook behoorlijk wat geld! Ze is dus lid van de VVD waar ze de laatste jaren ook veel voor heeft gedaan, ook naast haar vaste baan, zo zat ze tot 2017 in het hoofdbestuur van de partij en is ze daarna zelfs partijvoorzitter van de VVD geweest. Het partijvoorzitterschap heeft ze neergelegd toen ze minister werd. Leuke weetjes: Binnen de VVD wordt ze omschreven als een ras optimist. Ze wil de VVD gezelliger maken, gewoon een partij waar je samen een biertje kan drinken.

Het werk van een staatsecretaris

De ministers hebben we nu dus gehad, dan krijg je dus de staatsecretarissen, wat doen die nu precies? Ze worden vaak een beetje spottend omschreven als het hulpje van de minister. Ze zijn niet per se het hulpje maar ze ondersteunen de minister, dat is bijvoorbeeld als het een moeilijk en groot onderwerp is. Ook is de minister (eind)verantwoordelijk voor een staatsecretaris. Tot 1970 mocht een minister zelfs bepalen wie de staatsecretaris werd, nu moet de minister nog wel akkoord gaan met de staatsecretaris. Officieel moet de staatsecretaris ook opstappen als de minister opstapt. Een staatsecretaris heeft geen plaats in de ministerraad, gek genoeg mag een staatsecretaris zich in het buitenland wel minister noemen.

Aukje de Vries

Aukje de Vries

Dan gaan we nu door naar de eerste staatsecretaris die ik aan jullie voor ga stellen, ook een VVD’er: Aukje de Vries. Ze werd geboren oktober 1964 in Leeuwarden. Daar deed ze ook Gymnasium aan het Christelijk Gymnasium Leeuwarden. Ze studeerde Sociale Geografie aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Haar eerste baan was bij de gemeente Leeuwarden, ze was daar beleidsmedewerker economische zaken, bij dezelfde gemeente werd ze eind 20e eeuw Senior-adviseur bestuur en management. Ook is ze nog projectmanager geweest. Rond die tijd begon ook haar carrière bij de VVD als fractievoorzitter van VVD Leeuwarden. Ze heeft voor 2 gemeentes meegeholpen bij de beleidsontwikkeling, tegelijkertijd was ze fractievoorzitter van de VVD in de provinciale staten Friesland. Die 2 functies moest ze neerleggen om aan de slag te gaan als kamerlid voor de VVD, dat deed ze totdat ze aan de slag mocht als staatssecretaris Toeslagen en Douane. Geen makkelijk ministerie, zij is namelijk verantwoordelijk voor het afhandelen van het toeslagenschandaal. Leuke weetje: Toen ze de eed moest afleggen deed ze dat niet als andere ministers en staatsecretarissen in het Nederlands maar in het Fries.

Volgende keer gaan we de laatste 3 staatssecretarissen doen. Heeft u nog een andere minister of staatsecretaris waar u toch een artikel over wil? Laat het weten door een reactie te plaatsen of mij een berichtje te doen via contact.

Heeft u nog een andere politieke vraag? Laat het mij weten!

Advertentie

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s