
Ze worden, zoals in de titel ook staat, de waakhonden van de democratie genoemd. Over wie heb ik het dan? Over de parlementaire pers, simpeler gezegd: de journalisten die verslag doen van politiek. Daar gaan we in deze serie uitgebreid kennis mee maken! Dit keer geef ik antwoordt op de vragen: Wat is parlementaire pers? En waarom is het zo belangrijk?
Wat is parlementaire pers?
We beginnen deze serie met een kennismaking. Je heb heel veel verschillende soorten journalisten, journalisten die verslag doen van het koningshuis, van economie, van voetbal en echt nog veel en veel meer! En zo heb je dus ook journalisten die de politiek goed in de gaten houden, is er een belangrijk debat? Dan zitten er sowieso journalisten op de publieke tribune. Een persconferentie? Dan zijn er veel journalisten bij en nog belangrijker, ze stellen vragen om de boodschap voor de mensen thuis duidelijker te maken. En niet te vergeten, dat moeten kritische vragen zijn. Dus denkt u een keer: ‘wat blijft die journalist doorzeuren zeg!’ dat is juist hun taak! Kritisch zijn dus. Ook zijn journalisten in de wandelgangen te vinden, met een pasje dat journalisten krijgen kunnen ze overal komen. Alleen in het restaurant dat bedoeld is voor de kamerleden mogen ze niet komen. In het volgende artikel gaan we inzoomen op de verschillende soorten parlementair journalisten. Maar nu ga ik eerst nog uitleggen waarom politiek journalisten zo belangrijk zijn.
Waarom zijn politiek journalisten zo belangrijk?
Oké leuk al die journalisten, maar waarom hebben we ze eigenlijk? Ik kan u vertellen, ze zijn zeker niet nutteloos! Neem bijvoorbeeld dat belangrijke debat, met 20 fracties kan een debat behoorlijk lang duren, heel het debat kijken of luisteren kost nogal wat tijd dus. Maar een samenvatting bekijken van de leukste en interessantste momenten (die zijn uitgekozen door een journalist) neemt heel wat minder tijd in beslag. Maar denk ook aan belangrijke politieke gebeurtenissen die we te weten gekomen zijn door onderzoeksjournalistiek, bijvoorbeeld de mondkapjes deal of de verwijderde sms’jes van Rutte. Er kan dan naar aanleiding van zo’n ontdekking een WOB (Wet Openbaarheid van Bestuur) ingediend worden. Een WOB-verzoek moet binnen 4 weken beantwoord worden, je krijgt dan alle stukken (voor zover ze nog te vinden zijn) die je gevraagd had. in het geval van de mondkapjes-deal dus de sms’jes die minister De Jonge stuurde. Ook tijdens een persconferentie mag u blij zijn dat er politiek journalisten zijn! Zij moeten vragen stellen waarvan ze denken dat de ‘gewone Nederlander’ die vraag heeft, eigenlijk stellen ze dus namens u de vragen.
Dit was het eerste artikel in deze serie ‘De waakhonden van de democratie’ volgende keer dus over verschillende journalisten.
Heeft u vragen over de parlementaire journalistiek? Stel ze gerust!
Ha,
Prachtig werk doen ze.
En toch vind ik dat sommige journalisten zich best fatsoenlijker mogen gedragen. Dan kunnen ze net zo goed hun belangrijke werk doen.
LikeGeliked door 1 persoon