Boekrecensie: je hebt het niet van mij maar…

Dit 110 pagina’s dikke boek is geschreven door Joris Luyendijk. Journalist met veel kennis over onder andere het Midden-Oosten. Hij is een maand lang Nieuwpoort rapporteur geweest. Bijna ieder jaar wordt er zo’n rapporteur aangesteld, iemand die een maand lang meeloopt op het Binnenhof en dan bij de Kees Lusthof lezing zijn ervaring presenteert. Luyendijk kijkt in dit boek naar de ‘Haagse kaasstolp’ onderverdeeld in vier groepen; journalisten, lobbyisten, voorlichters en kamerleden.

Pluspunten

Een heel interessant boek, waarin we een beetje te zien krijgen hoe hij als ‘buitenstaander’ naar de politiek kijkt. Interessant hoe hij de ‘wereld achter de schermen’ een beetje laat zien. Bijvoorbeeld de lobby wereld, toen een lobbyist geen succes had bij het ene kamerlid toen hij vroeg of het kamerlid een motie in wilde dienen. Werd de notie een week later ingediend door een ander kamerlid. Maar ook de geslotenheid bij Nieuwpoort.

Een erg interessant stukje vond ik het stukje dat hij af had gesproken met de journalist die net een groot artikel in de krant had geschreven over bronnen die naar hem gelekt hadden over een mogelijke ruzie binnen de PvdA fractie. Niemand wist wie de bron was. Ook Cohen, de fractievoorzitter, niet. Toen Luyendijk op de journalist stond te wachten kwam Cohen naar hem toe. Ze maakte kennis en raakten in gesprek. Toen de journalist aan kwam lopen liep Cohen gelijk weg. Terwijl de afspraak is dat de journalist dan even zou moeten wachten, want Cohen is fractievoorzitter. Hier gebeurde dat niet, want de journalist wist hier belangrijke dingen die Cohen niet wist. Dit schetst goed het ingewikkelde, continue doorgaande, politieke spel in Den Haag.

Minpunten

Ondanks dat ik het boek heel goed vind zijn er ook een paar minpunten. Het boek is niet altijd even makkelijk te lezen, de taal is bijvoorbeeld niet altijd even makkelijk, dus voor jongeren misschien nog te moeilijk. Als het over personen gaat zijn dit vaak politici die de politiek inmiddels verlaten hebben. Opzich logisch omdat het boek uit 2011 komt.

Conclusie

Met veel plezier heb ik dit, niet al te grote, boek gelezen en heel veel geleerd! Ik beveel dit boek dan ook aan iedereen aan.

Waardering: 3 uit 5.

Heeft u een boek waar ik een recensie over moet schrijven? Laat het me weten!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s