Serie Nieuw Elan #2

Kabinet RutteIIII

Iets meer dan een maand geleden stond het nieuwe kabinet op het bordes, maar wie zijn al deze nieuwe mensen? In de serie: Nieuw elan, want daar zou dit kabinet vol mee moeten zitten, stel ik alle nieuwe ministers en staatssecretarissen aan u voor. Deze keer: Robbert Dijkgraaf (D66), Mark Harbers (VVD) en Micky Adriaansens (VVD)

Robbert Dijkgraaf (D66)

Robbert Dijkgraaf

We beginnen met minister Dijkgraaf, hij is minister van onderwijs, cultuur en wetenschap. Hij werd geboren in januari 1960 te Ridderkerk, Hij begon zijn schoolloopbaan op het erasmiaans gymnasium (het stedelijk gymnasium van Rotterdam). Daarna ging hij de studie natuurkunde doen aan de Rijksuniversiteit in Utrecht, waar hij cum laude (dat is als je een examen haalt met alleen maar hoge cijfers) zijn kandidaatsexamen haalde, maar omdat de studie hem niet voldoende uitdaagde stopte hij ermee en gaat hij een opleiding doen aan de Gerrit Rietveld Academie. Later gaat hij toch verder met zijn studie natuurkunde die hij uiteindelijk ook cum laude afrondde. Hij deed daarna onderzoek aan de Princeton Universiteit naar Physics Department (Natuurkunde). In 1992 verhuisde hij naar Amsterdam om daar aan de Universiteit van  Amsterdam hoogleraar wiskunde en natuurkunde te worden, vanaf 2005 was hij aan die universiteit Universiteits Hoogleraar. Vanaf 2008 tot 2012 was hij President van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Tegelijkertijd was hij ook Co-president van de Inter Academy Partnership (IAP), waar hij in 2017 mee stopte. In 2012 verhuisde hij naar Princeton en kreeg daar de functie Director and Leon Levy Professor aan het Institute for Advanced Study. Bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander was hij Heraut van Wapenen, een soort boodschapper dus (dit moment is hier te zien vanaf minuut 19:30). Hij is ook Ridder in de orde van de Nederlandse leeuw, ook kreeg hij de Comeniusprijs (dat is een prijs voor mensen die zich inzetten voor internationale verbetering). Robbert Dijkgraaf is getrouwd en heeft 3 kinderen.

Dan gaan we nu door naar nummer 2 van dit artikel: Mark Harbers (VVD)

Mark Harbers (VVD)

Mark Harbers

Deze Edenaar werd in april 1969 geboren en ging VWO doen op het Christelijk Streek College te Ede. Daarna ging hij aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam Economie studeren, hij heeft deze studie niet afgerond. Vanaf 1997 werd hij communicatieadviseur bij Bikker en daarna Senior communicatieadviseur bij Dröge & van Drimmelen in Den Haag. Daarna werd hij hoofd van de afdeling communicatie en programmaleider kenniscentrum grote steden. Zijn politieke carrière begon in 1992, hij nam toen plaats in de deelraad Kralingen-Crooswijk namens de VVD, en vanaf 2002 gemeenteraadslid in Rotterdam waar hij vanaf 2007 wethouder economie, haven en milieu was. Ook is hij noch een jaar politiek assistent geweest van minister Zalm (voormalig minister van Financiën). Van 2009 tot 2017 was hij tweede kamerlid voor de VVD. Daarna werd hij staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Hij trad af nadat hij gelogen had over criminaliteit bij asielzoekers en werd weer Tweede Kamer lid. Nu is hij minister van Infrastructuur en Waterstaat, hij zei in een interview dat hij al van kleins af aan een grote passie had voor alles dat rijdt, vaart en vliegt.

Dan nu de laatste minister in dit artikel: Micky Adriaansens

Micky Adriaansens

Micky Adriaansens

Minister Adriaansens is geboren in Maart 1964 in Schiedam. Ze ging naar het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum, daarna deed ze de studie Beleid en Management van de Gezondheidszorg en Nederlands recht, allebei aan de erasmus universiteit te Rotterdam. Leuk weetje: ze zat in een studentenband: de Hermes House Band. Vanaf 1989 werkte ze als adviseur bij Europe Transfer Consultants. Daarna ging ze als advocaat en curator aan de slag bij advocatenkantoor AKD, waar ze in 1999 mee stopte om als Senior Consultant bij een adviesbureau te werken. In 2003 ging ze de zorg in, ze was onder meer directeur bij thuiszorgorganisatie Amant en bij het KNGF(Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie). Haar laatste baan voor het ministerschap was Eerste Kamerlid voor de VVD. Nu is ze minister economische zaken en klimaat. Een lange politieke loopbaan heeft ze niet, haar Eerste Kamerlidmaatschap was haar eerste politieke functie. Wel was ze actief in de raad van toezicht van het Albert Schweitzer ziekenhuis en voorzitter van de Larensche Hockeyclub, die club had grote schulden die zij op moest gaan lossen, eerst stelde ze een contributieverhoging voor, maar daar waren de leden het niet mee eens. Toen heeft ze geld van de gemeente Laren gekregen. 

Ik hoop dat jullie deze ministers nu een beetje kennen, ik heb in ieder geval al veel nieuwe dingen gelezen! Woensdag 9 maart heeft Mickey Adriaansens een debat in de Tweede Kamer, de andere ministers hebben nog geen debat gepland.

Wilt u nog wat leuks doen!? Bezoek de Tweede Kamer digitaal via deze link

Bronnen: Wikipedia, Rijksoverheid en Trouw

Advertentie

Eén reactie

  1. Dag Aron,
    Dank je wel voor je vervolg van het voorstellen. Wat een slimmeriken deze mensen zeg! Nu nog afwachten of ze ook verstandig beleid gaan maken.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s