Omzien naar elkaar en vooruitkijken naar de toekomst.

De presentatie van het regeerakkoord van kabinet Rutte IIII

Na maanden van onderhandeling is het er dan eindelijk, het REGEERAKKOORD. De titel is: “omzien naar elkaar en vooruit kijken naar de toekomst” maar dat regeerakkoord is niet dun (dus dik) en ook niet echt geschreven in normale taal. In dit artikel ga ik het hebben over de belangrijkste punten van het regeer akkoord en ik zeg alvast dit artikel is DUN en WEL in normale taal!

Klimaat

Het zal niemand verbazen, het klimaat is een van de belangrijkste punten van dit regeerakkoord. Het kabinet heeft flinke plannen, ze willen namelijk 2 kerncentrales bouwen, Nederland heeft op dit moment al 1 kerncentrale in Borssele (Zeeland). Het is nog niet duidelijk waar de 2 nieuwe kerncentrales komen en wanneer. In 2030 mogen alle nieuwe auto’s geen CO2 ‘meer uitstoten. Het kabinet gaat geen vergunningen meer verlenen voor gasboringen in de Waddenzee. En tot slot, het kabinet gaat geen vergunningen meer geven voor gasboringen in de waddenzee. Het kabinet hoopt met deze maatregelen voor een schoner Nederland te kunnen zorgen.

Het leenstelsel wordt afgeschaft.

Onderwijs

Op het gebied van onderwijs gaat er veel  veranderen de grootste verandering is denk ik wel: De Basisbeurs, nu krijgen studenten geen geld om hun studie mee te betalen, studies zijn duur en als ouders die niet willen of niet kunnen betalen moet je een lening nemen, dit systeem heet ook het leenstelsel. Er is wel een heel groot nadeel aan het leenstelsel: studenten zitten vaak jaren na hun studie nog met torenhoge schulden. Met de basisbeurs betaalt de overheid als het ware een deel van je studie. Toen de basisbeurs werd afgeschaft zei het kabinet dat het geld dat ze daarmee bespaarde de onderwijskwaliteit gingen verhogen, veel mensen zeiden dat dit nooit echt is gebeurd. Studenten die armere ouders hebben krijgen ook nog een inkomensafhankelijke beurs, dus nog meer geld. De schulden die sommige studenten afgelopen jaren gemaakt hebben worden voor een klein deel terugbetaalt, hier is veel kritiek op omdat het veel te weinig zou zijn. De zogeheten loonkloof gaat weggewerkt worden, nu is het nog zo dat leraren in het voortgezet onderwijs veel meer verdienen, dat gaat dus veranderen.

Zorg

Het kabinet bereid zich voor op een eventuele volgende pandemie, ze willen bijvoorbeeld dat het aantal IC-bedden makkelijker op te schalen is. Hoe het kabinet hiervoor wil zorgen is nog niet duidelijk.

Wonen

Er komen veel meer woningen, ongeveer 100.000 per jaar meer. Dit is wel in strijd met stikstof. Ook komt er een minister voor volkshuisvesting en ruimtelijke ordening.

Veiligheid

Er gaat meer geld naar defensie, er zal nu ieder jaar 3 miljard naar het leger gaan. Ook gaat het kabinet criminaliteit strenger aanpakken, hierbij gaat gekeken worden naar Italië. Het kabinet wil het onmogelijk maken om vanuit de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught (EBI) alsnog een crimineel netwerk aan te sturen.

Belastingdienst

De belastingtoeslagen worden waarschijnlijk afgeschaft

De belastingdienst moet flink gaan veranderen, zo moeten fouten als de kinderopvangtoeslag affaire in de toekomst voorkomen worden. Het kabinet wil alle belasting toeslagen gaan afschaffen, er is nog niet helemaal duidelijk hoe.

Rekeningrijden

Het kabinet gaat rekeningrijden weer invoeren, een automobilist betaald dan per kilometer een bepaald bedrag, wel worden alle tolwegen in Nederland weer tolvrij gemaakt.

BTW

De BTW op fruit gaat naar nul, je betaald dan dus alleen de prijs van het fruit, maar op sigaretten gaat de BTW omhoog.

dit waren de belangrijkste punten uit het regeerakkoord, ik hoop dat het voor u duidelijk is, reageer gerust onder het artikel. het hele regeerakkoord kunt u hier lezen.

Mark Rutte is nu aangesteld als formateur, hij gaat nu mensen opbellen met de vraag of ze minister of staatsecretaris willen worden. Ik verwacht dat die mensen volgende week bekent gemaakt worden, ik ga proberen om daar dan ook een artikel over te schrijven.

Heeft u vragen over de formatie of over andere dingen in de politiek, stel ze! Wilt u dat ik er een artikel van maak vermeld dat er dan bij.

Advertentie

Eén reactie

  1. Ha Aron, her mooiste uit het regeerakkoord is natuurlijk dat schoolmeesters meer gaan verdienen.
    Bedankt voor je verhaal. Hoef ik niet meer het hele akkoord te lezen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s