Serie: Nieuw Elan #1

Kabinet Rutte IIII

Een paar weken geleden stond het nieuwe kabinet op het bordes, maar wie zijn al deze nieuwe mensen? In de serie: Nieuw elan, want daar zou dit kabinet vol mee moeten zitten, stel ik alle nieuwe ministers en staatssecretarissen aan u voor. Dit keer leg ik eerst de taak van een minister uit en daarna stel ik Dilan Yesilgoz(VVD) en Hanke Bruins Slot (CDA) aan u voor.

Minister

Wat doet een minister nu zoal, een minister is simpel gezegd iemand die op een bepaald onderwerp het land regeert. Je hebt van allerlei onderwerpen een minister, Defensie (leger), Volksgezondheid welzijn en sport (zorg) en Onderwijs cultuur en wetenschap (scholen), in kabinet Rutte IIII zijn er 20 ministers en 9 staatssecretarissen (Wat een staatssecretaris doet leg ik later in deze serie nog uit) De belangrijkste minister, de ‘baas’, is de minister-president, dat is nu Mark Rutte (voor meer informatie over hem klik hier). Er is ook nog verschil in een minister voor en een minister van, de minister van is de ‘baas’ van een ministerie (gebouw waar ministers werken) en de minister voor is een specialisatie op een bepaald gebied, bijvoorbeeld omdat het er grote problemen zijn op een ministerie.

Dilan Yesilgoz-Zegerius (VVD)

Dilan Yesilgoz, minister van Justitie en Veiligheid

Als eerste stel ik minister Yesilgoz aan u voor, ze is geboren in 1977 in Ankara (Turkije). Ze is in 1984 naar Nederland gevlucht omdat haar vader illegale politieke functies had. Ze studeerde sociaal culturele wetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze is actief geweest bij de SP, PVDA en Groenlinks maar kwam uiteindelijk bij de VVD terecht waar ze van 2014-2017 gemeenteraadslid was in Amsterdam, in die stad had ze eerder het college van bestuur geadviseerd op het gebied van veiligheid. Vanaf 2017 zat ze in de Tweede Kamer voor de VVD op het gebied van emancipatie. Ook heeft ze zich hard gemaakt voor het klimaat. Vanaf mei 2021 is ze tijdelijk staatssecretaris van economische zaken en klimaat. Nu is ze minister van justitie en veiligheid, daar is nog heel even ophef over geweest omdat ze geen jurist is.

Hanke Bruins Slot, minister van Binnenlandse Zaken.

Hanke Bruins Slot (CDA)

Dan gaan we nu door naar Hanke Bruins Slot, geboren in 1977 in Apeldoorn. Op de universiteit deed ze de studies staat en bestuursrecht en recht, bestuur en management en is ze beleidsmedewerker geworden op het ministerie van binnenlandse zaken. Daarna heeft ze in Breda de postacademische tot beroepsofficier gedaan, waarna ze bij de koninklijke landmacht in dienst ging, ze is onder andere op uitzending geweest naar Afghanistan. Daarna is ze binnen het leger Waarnemend Hoofdofficier Toegevoegd van de directeur Operaties van het Commando Landstrijdkrachten geworden. Van 2010 tot 2019 zat ze voor het CDA in de Tweede Kamer, daarna is ze naar de provinciale staten van Utrecht gegaan, nu is ze minister van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties. 

Volgende keer in ‘Nieuw elan’: Robbert Dijkgraaf (D66), Mark Harbers (VVD) en Micky Adriaansens (VVD).

Bronnen: Rijksoverheid.nl en Wikipedia.nl

Heeft u nog vragen over de politiek? Stel ze gerust!

Advertentie

9 reacties

 1. Heel leuk idee! Ik ben ook geïnteresseerd in politiek en vraag me soms echt af wie al die ministers zijn, dus dit is heel handog! en interessant om te lezen!

  Like

  • Halle mevrouw Groeneweg,

   Sorry voor het late antwoordt! De beide ministers hebben aankomende week geen vergadering (Het is ook reces, dus er zijn bijna geen debatten). Ook hebben ze geen ministerraad, het artikel van de volgende ministers staat er als het goed is over een uurtje op, ik zal van die 3 ministers meteen in het artikel noteren waneer ze vergaderen.

   Hartelijke Groeten
   Aron van der Ree

   Like

 2. Ha Aron,

  Je bent het nog niet verleerd zie ik. Dank je wel voor het voorstellen van de eerste ministers. Voor mij was tot voor kort ook niet helemaal duidelijk wat het verschil was tussen minister van en minister voor. De laatste zie ik meer als staatssecretarissen plus. Op die manier kan ik het in ieder geval goed onthouden.

  Is de premier daadwerkelijk de baas oftewel heeft hij meer macht? In Nederland is de premier toch de eerste onder gelijken?

  Like

  • Hallo,

   Sorry voor het late antwoordt! Wat een interessante vraag, ik heb me er even in verdiept. In principe heeft de premier niet echt meer macht, hij is wel de voorzitter van de ministerraad en kan ook zelf bepalen of hij een onderwerp op de agenda wil zetten, maar hij heeft niet perse een belangrijkere stem in de ministerraad. Ook vertegenwoordigd hij het kabinet in de Europese Raad, dus eigenlijk niet echt, maar op bepaalde punten heeft hij wel een leidende functie

   Hartelijke Groeten
   Aron van der Ree

   Like

 3. Hoi Aron,goed idee van je om de ministers op deze manier voor te stellen.We zijn al benieuwd naar de volgende aflevering. Succes! van opa en oma Schrijver.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s