Serie Nieuw Elan #4

Een bordes vol nieuwe, onbekende gezichten!

Het kabinet zit er inmiddels al een poosje, ze hebben zelfs al een deuken opgelopen. Maar de nieuwe bewindspersonen, die kennen we nog niet zo goed. Ik moet u teleurstellen, als ik ze allemaal aan u ga voorstellen dan zijn we nogal een poosje bezig. Dus doen we alleen de alleen de bewindspersonen die een hoofdpijndossier hebben (Toeslagenschandaal, Groningen, Defensie, Jeugdzorg). Deze week: Staatsecretaris Christophe van der Maat (Defensie), Staatsecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) en als allerlaatste in deze serie Maarten van Ooijen (Volksgezondheid Welzijn en Sport). 

Christophe van der Maat

De staatsecretaris van Defensie.

Deze VVD-staatsecretaris werd geboren 1980 in Boxmeer, hij deed Havo en VWO in Boxmeer. Hij haalde de propedeuse Nederlands in Tilburg en doctoraal Bestuurskunde in dezelfde plaats. Ook slaagde hij Cum Laude voor een studie met rechten. Zijn eerste baan was bij het NSOB (Nederlandse School voor Openbaar Bestuur) hij was daar medewerker onderwijs en cultuur. Daarna ging hij aan de slag bij de gemeente Dordrecht, hij was daar Adviseur en Teamleider op de afdeling bestuursdienst. Zijn volgende baan was bij de gemeente Roosendaal. Zijn carrière voor de VVD begon in 2012 als lid van het hoofdbestuur met de portefeuilles ledenwerving en netwerken. Vanaf 2015 werd hij voor die partij gedeputeerde in de provinciale staten. Bij de verkiezingen van 2019 was hij fractievoorzitter. Hij legde die functie neer om aan de slag te gaan als staatsecretaris van defensie, hij is verantwoordelijk voor een eventuele dienstplicht. Het kabinet wil misschien de dienstplicht invoeren, maar dan niet zo een die we in Nederland hadden, maar eentje die ze in Zweden hebben.

Hans Vijlbrief

Staatsecretaris Mijnbouw

In 1963 werd deze D66’er geboren in Voorschoten. Hij deed Atheneum in Leiden en studeerde daarna Algemene Economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Als eerste werkt hij op het ministerie van Economische Zaken, daarna wordt hij parttime directeur bij het onderzoekscentrum financieel-economisch beleid van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Voordat hij weer terugkeert naar het ministerie van Economische Zaken wordt hij onderdirecteur van het Centraal Planbureau. Op het ministerie van Economische Zaken wordt hij directeur economische politiek en daarna generaal-directeur economische politiek. In 2011 vertrekt hij naar het ministerie van Financiën waar hij begin 2018 mee stopt om in Brussel te gaan werken als voorzitter van de hoog ambtelijke werkgroep, dat is een werkgroep die vergaderingen van de eurogroep voorbereid. Vanaf 2020 was hij staatsecretaris van financiën, Fiscaliteit en Belastingdienst (helemaal nieuw is hij niet dus eigenlijk mag hij niet in deze serie). In kabinet Rutte 4 is hij staatsecretaris Mijnbouw geworden. Ik hoor u denken ‘In Nederland hebben we toch helemaal geen mijnen?!’ Nee die hebben we volgens mij niet, maar we hebben wel gasvelden in Groningen, daar gaat hij over. Hij moet nu ook beslissen of we met de oorlog in Oekraïne de gaskraan misschien toch weer open gaan draaien. We hebben het alleen nog niet gehad over zijn taken voor D66, dus bij deze: hij schreef mee aan het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2017.

Maarten van Ooijen

Staatsecretaris Jeugd en Preventie

Deze laatste, nogal jonge staatsecretaris werd geboren in 1990 in Den Bosch, hij deed VWO in Veenendaal. Daarna ging hij in Utrecht de studies Bsc sociologie en de master publiek management doen. Vanaf 2015 werd hij adviseur bij Lysias Advies. Toen hij 28 was werd hij wethouder voor de ChristenUnie in Utrecht met de portefeuilles maatschappelijke ondersteuning, welzijn, asiel, integratie en sport. Eerder was hij al actief voor de ChristenUnie, hij was beleidsmewerker in Utrecht. Voorzitter van Perspectief (de jongerenorganisatie van de partij) en fractievoorzitter van de ChristenUnie in Utrecht. Hij mocht in kabinet Rutte 4 aan de slag als staatsecretaris Jeugd en Preventie. Hij moet de grote problemen in de jeugdzorg op te zien lossen of in ieder geval, een begin maken daaraan.

Dit was deze serie, ik hoop dat u de bewindspersonen die we het meeste gaan zien en waar we het meeste van gaan horen nu een beetje kent. Heeft u nog een minister of staatsecretaris die ik overgeslagen heb maar waar u wel graag meer van wil weten? Geef het door!

Heeft u nog andere politieke vragen? Stel ze gerust!

Advertentie

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s