
2022 ligt alweer bijna twee weken achter ons. Een politiek jaar waarin heel veel gebeurd is! Van een nieuw kabinet tot aan een oorlog in Europa. In dit artikel blikken we terug op 2022. Wat waren de hoogtepunten?
Dit was 2022
Zoals ik net al schreef, er is ontzettend veel gebeurd in het afgelopen jaar. Per maand ga ik door 2022 heen en belicht ik het politieke hoogtepunt van die maand.
Januari
Het jaar was nog maar tien dagen oud en de lakeien kregen al de opdracht om het bordes van paleis Noordeinde schoon te gaan vegen en de rode loper uit te gaan rollen; het nieuwe kabinet moest op de foto! Nieuw, dat zou ook het elan moeten worden. Van alle ministers en staatssecretarissen gingen er maar zes door naar het nieuwe kabinet: Kabinet Rutte 4. Na bijna een heel jaar onderhandelen was het er eindelijk. De corona-crisis was nog onder ons. wat goed te zien was aan de foto: de ministers staan er met anderhalf meter afstand. Die geleid moet gaan worden door Ernst Kuipers. Alhoewel, heel veel persconferenties heeft hij niet moeten doen, want de corona-crisis kromp en de volgende crisis stond alweer voor de deur!
Februari
De volgende crisis, eentje met weer hele grote gevolgen! Rusland was Oekraïne binnengevallen. We konden meteen testen of Hoekstra ‘geschikt’ was als minister van Buitenlandse Zaken. En ook Ollongren kreeg als minister van Defensie gelijk een grote taak. Een oorlog op ons continent is toch wat anders als in het Midden-Oosten! En dus wilde Nederland ook sancties opleggen, al moest daarvoor wel de hulp van oud-minister van buitenlandse zaken Stef Blok bij ingeschakeld worden. Overal in het land gingen Oekraïense vlaggen uit en werden noodopvangen opgebouwd voor Oekraïense vluchtelingen. Ook voor onszelf was de oorlog goed te merken! De gasprijzen rezen (en rijzen) de pan uit en producten zoals frituurvet, zonnebloemolie brood werden duurder en schaarser.
Maart
Maart, de maand van verkiezingen, ook in 2022 weer. We mochten naar de stembus om de gemeenteraad te kiezen. De lokale partijen kregen weer flink veel zetels. De VVD moest, net als het CDA, flink inleveren. D66 en GroenLinks moesten ook licht inleveren terwijl PvdA en SGP weer een lichte stijging kregen. Een opvallende uitslag hadden ze in Barendrecht! Daar behaalde één partij een meerderheid in de gemeenteraad; de lokale partij ‘Echt voor Barendrecht’.
April
Niet alleen in Nederland zijn verkiezingen. Ook in Frankrijk mochten ze naar de stembus. Voor de presidentsverkiezingen. Na de eerste ronde strijden Emmanuel Macron, toen al president, en Marine le Pen tegen elkaar. Behoorlijk spannend en belangrijk voor europa. Want zittend-president Macron wil meer europa en een goede samenwerking, terwijl Le Pen juist minder europa wil. Uiteindelijk kiezen de Fransen met 58% voor Macron, die aan een volgende termijn van vijf jaar begint.
Mei
Na aftreden van Lilianne Ploumen treedt Attje Kuiken aan als fractievoorzitter van de PvdA. Ploumen zag in zichzelf niet de ideale leider. Ze was niet de enige die aftrad in 2022! Onder andere Ockje Tellegen (VVD) en Harry van der Molen (CDA) traden of vanwege gezondheid. Daan de Neef (VVD) stopte als Tweede-Kamerlid uit onvrede over het asielbeleid. En natuurlijk mag oud-landbouwminister Henk Staghouwer niet ontbreken. Ook hij vond dat hij niet de juiste persoon op de juiste plek was.
Juni

De maand van de onrust in de boerensector, die voor onrust in het hele land zorgde. Uit onvrede over de stikstofplannen van het kabinet gingen tienduizenden boeren naar Stroe om daar te demonstreren. Dat was niet de enige demonstratie, een hele zomer lang waren er veel demonstraties. Een van de demonstraties, bij het huis van Stikstof-minister Van der Wal, liep behoorlijk uit de hand.
Juli
Terwijl veel Nederlanders het aftreden van Rutte graag zouden willen gebeurd dat niet. Integendeel: hij bereikt het record van langstzittende premier. In Engeland treed de premier, Boris Johnson, wel af na een aantal schandalen en het aftreden van andere ministers. Na een tijdje werd Liz Truss verkozen als nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Een aantal youtubers starten een spannende livestream: Wint Liz Truss het van een krop sla. De uitslag: de krop sla heeft gewonnen. Liz Truss trad af en maakte plaats voor Rishi Sunak.
Augustus
Ik denk dat veel mensen dit niet als hoogtepunt, maar eerder als dieptepunt zien. honderden mensen die in Ter Apel buiten slapen omdat er niet genoeg ruimte was. Uiteindelijk treft het kabinet een regeling dat ze gemeenten mogen verplichten om in bepaalde gebouwen voor opvang te zorgen. Als eerste verplichten ze de gemeente Tubbergen om in een hotel in Albergen asielzoekers op te vangen. Dat leidt in de gemeente tot grote onvrede en protesten. Waarna het kabinet heeft besloten dat de opvang in dag hotel niet doorging.
September
September, een heel belangrijke, politieke maand. Met prinsjesdag en de algemene politieke beschouwingen. Op prinsjesdag kondigde het kabinet de grootste koopkrachtmaatregelen in jaren aan. Ook de algemene beschouwingen bleven absoluut niet onbesproken: Nadat Baudet over Minister Kaag zegt dat het college in Oxford waar ze op gezeten heeft westerse spionnen opleid staat het kabinet op en loopt de zaal uit. Dat leidt tot behoorlijk veel discussie: een aantal mensen vinden dat als het kabinet de zaal uitloopt ze de orde van de vergadering gaan bepalen. Helaas was ik een half uur voor dat moment de zaal uitgelopen richting mijn trein gelopen dus heb ik het net niet live zien gebeuren.
Oktober
Na een roerige maand gaan we door naar oktober. Halverwege de maand stemt de Tweede Kamer over schorsing van Baudet. Hij zou niet al zijn neveninkomsten gemeld hebben. Kamerleden moeten verplicht al hun neveninkomsten melden, dat zijn inkomsten die ze naast hun salaris van de Tweede Kamer hebben. Baudet had dat niet gedaan. Bij het stemmen over de schorsing liepen de kamerleden van de PVV en FVD weg. Uiteindelijk werd het voorstel voor schorsing aangenomen met 119 stemmen voor.
November
In deze maand vertrok er nog een kamerlid. Oud-Tweede Kamervoorzitter Arib (PvdA). Anonieme bronnen hadden klachten ingediend over grensoverschrijdend gedrag ten tijde van Arib. Er werd een onderzoek ingesteld, maar dat kwam Arib via de media te weten. Uiteindelijk besloot ze op te stappen.
December
Begin december besloot het kabinet excuus aan te gaan bieden voor het slavernijverleden. Het excuus zou aangeboden worden aan de eilanden en Suriname. Toen die hoorde van het excuus zeiden ze dat ze dat dan wel in combinatie met geld voor nabestaanden wilde. Na een overleg met het kabinet en Rutte trokken ze de eisen in en werd het excuus uiteindelijk aangeboden.
Zoals u dus wel kon lezen is er heel veel gebeurd in de politiek! Ook 2023 gaat waarschijnlijk weer een roerig jaar worden. Het eerste vertrek is alweer een feit: die van ChristenUnie voorman Gert-Jan Segers. Ook mogen we in maart weer naar de stembus voor de provinciale en waterschapsverkiezingen.
Verkiezing beste politicus
Net als de jaren hiervoor heb ik ook dit jaar weer een beste politicus gekozen. Dit keer heb ik de verkiezing (op mijn Twitter) gehouden onder drie ministers en staatssecretarissen. Ik heb Dilan Yesilgoz, Robbert Dijkgraaf en Maarten van Ooijen genomineerd. Uiteindelijk is er met bijna 48% gekozen voor Staatsecretaris Van Ooijen, die over jeugdzorg gaat. Ik had hem genomineerd omdat hij een heel gedreven en jonge politicus is. Een paar maanden geleden liep hij een nacht mee als zwerver bij een nachtopvang. Zulk soort acties vind ik erg goed. In mijn serie ‘nieuw elan’ schreef ik over hem, dat artikel is hier te lezen.
Ik wens iedereen een ontzettend goed en politiek 2023 toe!